27 Haziran 2007 Çarşamba

Güvenlik Kurallari

Okçuluk yapabilecegimiz en güvenli sporlardan birisidir, ancak atis öncesi, sirasi ve sonrasinda dikkat edilmesi gereken bazi önlemler vardir.

1. Yay, "Atis Çizgisi"nde durulmadigi ve atisa baslama sinyali verilmedigi sürece, okla dordulmamalidir.

2. Ok sadece hedefi göstermelidir. Baska kisileri hedeflememelidir; insanlar kalp rahatsizligi veya okun geçmesi beklenen atis yolundan kaçarken olusacak yaralanmalar sonucu ölebilirler.

3. Ok havaya dogru atilmamalidir. Birisine isabet ederek sonuçlanabilir.

4. Okçuluk ekipmanlari sadece atis alistirmalari için kurulmus kapali veya açik hedef alanlarinda kullanilmalidirlar. Hedefler, kimsenin kazara serseri bir ok tarafindan vurulmayacagindan emin olunacak sekilde kurulmalidir.

5. Çatlak veya bükük oklar asla atilmamalidir.

6. Kisi, okçu atis yapmak üzereyken, atis çizgisinin ilerisinde asla durmamalidir.

7. Bir baskasi atis yaparken, digerleri olasi tehlikelere karsi uyanik ve hazir olmalilardir.

8. Eger kisinin tereddütlü bir mizaci varsa, o kisi atis yapmamalidir.

9. Her grubun en az bir üyesi digerleri oklari ararken hedefin önünde beklemelidir.

10. Her ögrenci, oklarini atmayi bitirince, atis çizgisinin gerisinde beklemelidir ki egitmen veya ögretmen açikça atislarini bitirdiklerini görebilsin.

11. Kisi her hedeften bir sonraki atis çizgisine kadar isaretli yolda kalmalidir.

12. Sadece herkes atislarini bitirdikten sonra, ileri hareket edip oklari toplamak için sinyal verilmelidir.

13. Eger ok yada ekipmanlarin bir parçasi atis esnasinda atis çizgisinin ilerisine düserse, sadece atislar bittikten sonra alinabilir.

14. Kisi atis pozisyonunu ve hedefe dogru yolu dikkate almali ve bunlari açikça isaretlemelidir ki; oklarin uçus hatti yarismacilar için tehlike yaratmasin.

15. Mümkün oldugu yerlerde, kisiler atis menzilinin disinda bile olsalar isaretli alanda yada digerlerinin atis çizgisinden görebilecegi yerde durmamalidirlar.

16. Oklarinizi toplamak için yürüyünüz, asla kosmayiniz.

17. Her zaman hedefe yandan yaklasiniz, böylelikle kazara hedefe saplanan oklara çarpmazsiniz.

18. Her seferinde bir kisi hedeften oklarini çekmelidir.

19. Yayları kurarken "bowstringer" kullanmaya özen gösteriniz.

20. Kisi yayinda çatlak veya bükülme varmi diye kontrol etmelidir; eger süphesi varsa atis yapmadan önce bir profesyonele kontrol ettirmelidir.

21. Hedeften oklari çekerken hedefin önünde veya oklarin çekildigi yönde kimsenin olmadigina emin olunmalidir. Hedeften oklari çekmek belli bir güç gerektirebilir ve ok hedefin arkasindan aniden çikabilir ve okun arkasi hedefin önünde duran birisine isabet edebilir.

22. Atis yapan herkes hedefi iskalamis oklarin bulunmasina yardimci olmalidir.

23. Oklari tasirken, her zaman yan tarafinizda tutunuz ve asla kosmayiniz.

24. Herkes atis çizgisine geri dönmeli ve atisa baslama isareti verilmeden önce hedefin arkasinda veya güvenlik alaninda kimsenin olmadigina emin olunmalidir.

25. Atislar esnasinda bir kisi veya hayvan (örnegin köpek gibi) güvenlik alanina girerse, acil durum sinyali (tüm güçle 3 veya daha fazla düdük sesi) verilmeli ve tüm atislar hemen durdurulmalidir. Yay tüm kuvvetle geriliyken sinyal verilse bile, ok asla birakilmamalidir. Yay yeri göstermeli ve kiris yavasça serbest birakilmalidir. Ok menzil tamamen bosaltilincaya kadar yaydan çikartilmalidir.

26. Egitmen veya ögretmen sadece ögrencileri degil, ayni zamanda atis menzilini de, kimsenin olmadigina emin olmak için, yakindan izlemelidir. (Okçuluk yarismalarinda, genellikle menzil mesafesinin güvenliginden sorumlu birisi vardir. Bu kisinin ünvani "Saha Kaptani (Field Captain)"dir ve atislarin menzilini kontrol eder. Bu kisiler güvenlik kurallarini yerine getirirler ve bir yarismacinin güvenlik kurallarina uymasi konusunda israrci olabilirler yada yarismaciyi alandan çıkartabilirler.